... din COMUNITATE\ Speranta Burlan, 100 de ani de viata...

        La 100 de ani isi intretine singura gradina şi animalele pe care le are prin ogradă. A crescut patru generaţii, de la copii la stră-strănepoţi, iar acum, la un secol de viaţă, Speranţa Burlan a primit o diplomă de excelenţă şi 2000 de lei din partea primarului de la Licurici.
        Intr-o viaţă, Speranţa Burlan le-a văzut pe toate. A trecut de două războaie mondiale, de foamete şi secetă, iar acum, la 100 de ani, se ingrijeşte şi se gospodăreşte singură. Bătrana a aniversat un secol de viaţă pe 2 august, dar a fost sărbătorită puţin mai tarziu de către edilul comunei Licurici. Femeia a primit o diplomă de excelenţă şi 2000 de lei din bugetul local.
        Femeia este cunoscută vecinilor ca un om de treabă, care le-a făcut şi le-a văzut pe toate. O femeie la casa ei, care nu a purtat grija satului. "Tanti Speranţa este o femeie foarte de treabă, o ştiu de atata vreme. Mă bucur că am avut prilejul de a sărbători o persoană ajunsă la un secol de viaţă şi de asemenea mă bucur că am reuşit să alocăm de la bugetul local suma de 2.000 de lei. Am chemat la primărie nepoţii şi strănepoţii acesteia, alături de care vum inchina un pahar de şampanie", a declarat Liviu Drăgulescu, primarul comunei Licurici.
        Nu a fost niciodată la spital
        La 100 de ani, tanti Speranţa nu a fost niciodată la spital, singurul lucru care o deranjează este că nu mai aude prea bine. Pastile nu ia decat foarte rar. işi ingrijeşte singură grădina de legume şi animalele din curte. Nu ştie să scrie şi nici să citească, pentru că in tinereţea sa femeile nu prea aveau acces la şcoală. Şampanie şi băuturi scumpe nu a băut niciodată, insă de ziua ei a inchinat un pahar de şampanie in cinstea sa. "Nu mai prea pot să muncesc, am doar o grădină la care mai fac cate ceva, mai dau cu sapa, mai rup o buruiană. Am şi păsări şi porci, le mai duc cate o găleată cu apă şi cate o buruiană din grădină. Mă bucur că am primit banii ăştia că şi aşa am pensia mică, de trei milioane şi ceva şi nu prea-mi ajung", spune tanti Speranţa.
        Alături de ea sunt strănepoţii şi stră-strănepoţii. A crescut pană acum patru generaţii, pe fiica sa, cei patru nepoţi, 13 strănepoţi şi 11 stră-stră-nepoţi. Soarta insă a vrut ca fiica sa să moară in urmă cu caţiva ani, la peste 70 de ani, iar soţul său a murit de foarte mult timp. De bătrană văd acum nepoţii şi strănepoţii ei. "Este cineva in permanenţă cu ea, dar să ştiţi că se descurcă şi singură. Este extraordinar de puternică la varsta asta. Fiecare dintre noi are grija de ea, ea ne-a crescut", a declarat Dragoş Moldovan, strănepotul femeii.
        ECHILIBRU
        Bătrana poate da sfaturi de viaţă oricui, dar mai ales celor care sunt aproape de ea. Reţeta longevităţii, susţine tanti Speranţa, este o viaţă echilibrată.
        
@2018 Alexandru Nicola