INFORMARE PRIVIND PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL


Va informam ca, incepand cu data de 25 mai 2018, au intrat in vigoare si vor fi aplicabile noile prevederi ale Regulamentului General privind Protectia Datelor (UE) 2016/679 (prescurtat GDPR). Acest regulament va priveste si pe dumneavoastra, deoarece aduce modificari majore privind protectia datelor cu caracter personal, atat pentru clienti cat si pentru operatori, si totodata va ofera mai multe drepturi in acest domeniu.
Va rugam sa cititi acest mesaj pana la final pentru a putea lua o decizie informata in ceea ce priveste notificarile si comunicarile viitoare dintre Institutia publica locala si dumneavostra.
GDPR impune un set unic de reguli, direct aplicabile in toate statele membre ale Uniunii si inlocuieste Directiva 95/46/CE si, implicit, prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Institutia autoritatii administratiei publice locale, cunoaste importanta datelor dumneavoastra si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate.

Care sunt noile prevederi ale regulamentului?
-dreptul de a fi uitat - aveti dreptul sa va opune si prelucrarii datelor pentru motive intemeiate si legitime legate de situatia lor particulara De asemenea, puteti solicita stergerea datelor, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.
-dreptul la portabilitatea datelor - exista mai multa libertate de alegere. Se poate opta pentru transmiterea de date la un alta institutie (operator);
-prevederi specifice referitoare la minori - institutia administratiei publice locale, nu urmareste in activitatile sale prelucrarea datelor cu caracter personal ale minorilor.
Orice colectare sau prelucrare de date cu caracter personal ale minorilor se va realiza numai in conditiile legii.
Scopul pentru care colectam si prelucram datele dumneavostra cu caracter personal, reprezinta solicitarea serviciilor pe care sunteti sau nu indreptatiti sa le cereti institutiei primariei: adeverinte, autorizatii, contracte, stare civila, ajutoare sociale, etc.
Datele cu caracter personal care beneficiaza de un regim special de protectie cum ar fi codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, vor fi colectate si prelucrate in conditii limitative si in concordanta cu dispozitiile legale pentru asigurarea respectarii regulilor aplicabile in domeniul protectiei datelor cu privire la acestea.

Cui dezvaluim datele cu caracter personal
In vederea realizarii unuia sau mai multor scopuri din cele mentionate mai sus, Administratia publica locala poate dezvalui datele dumneavoastra cu caracter personal urmatoarelor categorii de destinatari:
-Autoritati publice, Directii, Ministere, Instante de judecata, Parchete, etc. in baza si in limitele prevederilor legale si ca urmare a unor cereri expres formulate.

CE DREPTURI AVETI
Incepand cu data intrarii in vigoare a noului regulament va puteti exercita, in mod gratuit, urmatoarele drepturi:
-o data pe an, sa vi se confirme conform legii, faptul ca datele personale sunt sau nu prelucrate;
-sa accesati si sa interveniti asupra datelor transmise;
-sa va opuneti prelucrarii datelor pentru motive intemeiate si legitime legate de situatia lor particular:
-sa solicitati stergerea datelor, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.

Daca doriti sa aflati mai multe o puteti face accesand site-ul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal - www.dataprotection.ro



vizualizare...GHID-GDPR-ANSPDCP

vizualizare...DIRECTIVA-UE-NR.680

vizualizare...DREPTURILE-PERSOANELOR-VIZATE
@2018 Alexandru Nicola